Takaisin edelliselle sivulle selaimen Takaisin / Back -painikkeella

 

Eläinhieronnasta hyvinvointia lemmikillesi

 

 

Karvaturrin terveyttä edistävää hierontaa koirille

Eläinhieronta ylläpitää koirien lihastasapainoa, edistää verenkiertoa ja vastustuskykyä. Koirat nauttivat erilaisista hierontahoidoista.

 

Ikääntyneiden ja aikuisten koirien hieronta

Hieronta kohentaa ikääntyneiden koirien elämänlaatua, niin kuin aikuisenkin koiran. Rentouttava kosketus kohentaa verenkiertoa kudoksissa, pitää yllä lihaskuntoa ja lihasten venyvyyttä / joustavuutta. Vanhemmat eläimet arvostavat pehmeän rentouttavaa kosketusta ja eläinten kanssa vietettyä aikaa. Samalla eläimen elimistöstä vapautuu kipua lieventäviä ja hyvää oloa tuottavia endorfiineja. Hieronta voi myös lieventää esimerkiksi nivelreuman ja lonkkavikojen aiheuttamaa kivuliaisuutta. Siihen yhdistämällä akupainannan, joka poistaa monenlaisia kipu/jännitystiloja.

 

Urheiluhierontaa kilpaileville koirille

Eläinten urheiluhieronta on tarkoitettu nimenomaan kilpaileville koirille. Urheiluhieronta on suunniteltu palauttavaksi ja verenkiertoa vauhdittavaksi hoidoksi.

Valmistava hieronta valmistaa kilpailevan eläimen niin kestävyys-, tottelevaisuus- kuin näyttelysuoritukseenkin. Hieronta on tällöin kevyttä, nopeaa ja lämmittää eläimen kudokset urheilusuoritusta varten. Hieronnan pitäisi tapahtua päivää ennen kilpailua. Mm. kilpaa juokseville ja metsästyskoirille.

 

Infrapuna- eli syvälämpöhoidot

Käytetään erilaisten vammojen (mm. venähdykset, kulumat, tulehdukset) ja leikkausten jälkeisessä hoidossa. Samalla voidaan hyödyntää ns. aku- ja itämaisessa eläinterapiahoidon aikana.

Hoitoa voidaan käyttää myös akuutteihin ja kroonisiin kiputiloihin, ääreisverenkiertoa vilkastuttamaan, fyysistä suorituskykyä lisäämään ja voimakkaita lihas- ja kalvokireyksiä lieventämään.

Infrapunahoidolla voidaan nopeuttaa nivelten liikkuvuutta, lihasten venyvyyttä ja tavallaan voidella nivelpintoja. Niveltä ympäröivissä kudoksissa elastisuus lisääntyy ja paranee. Lisäksi hoito rentouttaa ja rauhoittaa. Hoidon aikana nivelen ja sen ympäristön lämpötila nousee ja verenkierto sekä nivelkapselin aineenvaihdunta paranee. Hoito lisää myös eläimen luottamusta ihmiseen. Liikkuvuuden ja nivelen sisäisen toiminnan vapauttaminen kohentaa myös koordinaatiokykyä.

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia eläinhieronnasta

 

Miksi hieronta on hyväksi eläimille?

Hieronta kohentaa eläimen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä vilkastuttaa imunestekiertoa. Esimerkiksi eläimen rasituksesta palautuminen nopeutuu, sillä hieronta nopeuttaa rasituksessa tai kiputiloissa muodostuvien kuona-aineiden poistumista.

 

Koiran hermosto saadaan hieronnan avulla rentoutettua tai esimerkiksi kilpailuun valmistavassa hieronnassa stimuloitua eli lihakset ovat valmiimpina urheilusuoritukseen, myös eläimen elastisuus ja kimmoisuus kasvaa. Rasituksesta tai erilaisista tulehduksista johtuvien kiinnikkeiden muodostuminen vähenee ja poistuu. Hieronnalla voidaan hoitaa myös turvotuksia.

 

Milloin hieronta on hyväksi?

Eläinhierontaa tulisi käyttää hyväksi mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevänä hoitona, jolloin saadaan terveet kudokset kestämään mahdollisimman hyvin niihin kohdistuva rasitus. Lihasten palautuminen rasituksesta nopeutuu, jos esimerkiksi hieronnan avulla voidaan vauhdittaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Eläinhierontaa voidaan käyttää myös erilaisten vammojen jälkihoitona ja tarkoituksena on saada vamma mahdollisimman nopeasti terveeksi. Samalla voidaan myös lisätä mahdollisen arpikudoksen elastisuutta.

 

Mihin syihin hieronta voi auttaa?

Eläinhieronta auttaa erilaisissa lihas- ja kalvokireyksissä. Se nopeuttaa parantumista revähdys- ja jännevammojen jälkeen. Eläimen henkistä väsymystä, stressiä voidaan niin ikään poistaa esimerkiksi hieronnan avulla. Urheiluun ja erilaisiin kilpailuihin käytettävät eläimet hyötyvät kilpailuun valmistavasta hieronnasta ja rasituksen jälkeen palauttavasta hoidosta.

Hieronta ei ole mikään poppakonsti ongelmien poistamiseksi vaan hoito edesauttaa paranemisprosessissa ja kilpailusuorituksessa.

Eläinhieronnasta kannattaa kysyä myös eläinlääkäriltä, sopiiko se juuri sinun koirallesi.

Koiran lihashuolto on eläimen tärkein ehto pitkään ja nautinnolliseen elämään yhdessä ravinnon kanssa.

 

Milloin ei voi hieroa?

Eläinten hierontaa ei suositella käytettäväksi tulehdustiloihin, akuutteihin vammakohtiin, kuumeeseen tai tartuntatautien aikana (esim. influenssa). Ennen kilpailua ei suositella pitkiä hoitoja. Ajoittain hoidon esteenä voi olla myös sopimattomuus eläimelle (ei onnistu vihaiselle tai agressiiviselle koiralle).

 

Missä hoito tapahtuu?

Hieronta tapahtuu Karvaturrin omissa tiloissa mahdollisimman rauhallisessa tilassa, jossa ympäristön häiriötekijät eivät vaikuta hoitoon ja sen lopputulokseen. Eläin tuodaan hoitoon kestää noin 30min-1,5 h jonka aikana omistaja voi käydä esim. kaupassa.

 

 

Muut tukihoidot

 

Venyttely

Venyttelyhoitoja voidaan antaa hieronnan yhteydessä, jolloin myös hieronnan vaikutus tehostuu ja pitkittyy. Lihasten joustavuutta voidaan parantaa venyttelyhoitojen avulla ja säännöllisesti tehtynä erilaisten esimerkiksi rasitusvammojen riski pienenee huomattavasti. Voimaharjoittelukaudella venyttely on todella tärkeä hoitomuoto.

 

Akupisteet

Hieronnan yhteyteen voidaan liittää ns. Akupainanta- eli kipupisteiden painanta. Painallushoito rentouttaa lihaksia eikä sitä suositella toteutettavaksi ennen kovaa rasitusta.