Takaisin edelliselle sivulle selaimen Takaisin / Back –painikkeella

 

 

Koira- ja pieneläinhoitola karvaturrin koulutukseen ohjastavia ohjeita.

 

 

Koulutus

Koirahoitolasta voit hakea myös tukea koirasi kouluttamiselle. Jo muutamalla yksityistunnilla pääset hyvin mukaan koirien maailmaan. Kotitehtävien avulla opit tuntemaan koiraasi syvemmin ja yhteistyö lemmikin kanssa alkaa sujua entistä paremmin. Yksityistunnit räätälöimme aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Olemme myös erikoistuneet ongelmatapausten lempeään, mutta tehokkaaseen korjaukseen.

 

 

Koiran koulutukseen/kehitykseen liittyviä asioita lyhyesti

Saatuasi pentusi kotiin (8vko) voit aloittaa koulutuksen. Koulutus tapahtuu leikin varjolla, palkitsemalla sekä motivoimalla esim. makupaloilla. Älä käytä koulutuksessa pakotuksen omaisia keinoja.

Koirasi nauttiessa koulutustilanteista ja onnistuneista suorituksista sinun sitä hyvittämällä, on varmaa että koirasi oppii nopeasti opettamiasi asioita.

Pentusi parasta oppimisaikaa on sen ensimmäiset 8-12 viikkoa. Tällöin se on myös herkimmillään, joten älä järjestä sille liian suuria kokemuksia kerralla.

Esim. ”koirasi tultua rauhalliselta maaseudulta tottumattomana liikenteen meluun, älä vie sitä kokemaan uusia asioita ensitöiksesi autoteiden vierustoille aamuruuhkaan aamupissille”.

 

Koulutus tilanteissa älä vaadi liian vaativia asioita, ettei pentusi koe opetustilanteita/opetettavia asioita negatiivisena. Etene koulutuksessa rauhallisesti vähän kerrallaan, päätä suoritus aina onnistumiseen, vaikka joutuisit auttamaan paljonkin päästäksesi siihen mitä halusit koirasi tekevän. Opettele lukemaan mitä koirasi sinulle viestittää.

 

Pentusi käyttäytyminen voi muuttua enemmän tai vähemmän 13-16 viikkoisena, se kypsyy itsenäisemmäksi, sukupuoli hormonit lisääntyvät.

6-12kk koirasi tulee fyysisesti sukukypsäksi. 18-22kk saavuttaa koirasi psyykkisen kypsyyden.

Näinä aikoina koirasi käytös saattaa muuttua.

 

Huomioi nämä ajat varsinkin koulutuksessa.

Jos koirasi ei yhtä äkkiä haluakkaan tehdä asioita, joita se on aikaisemmin tykännyt tehdä eikä mikään ulkoinen tekijä ole muuttunut, voi kyseessä todennäköisesti olla jokin kyseisistä kehitysvaiheista.

 

Vältä tällöin tilanteita joista koirasi ei pidä. Koulutuksessa tee vain niitä asioita joista koirasi pitää, ettei sille jää negatiivisia mielikuvia koulutus/muista tilanteista, sillä koirallasi on muutenkin vaikeaa itsensä kanssa.

 

Nämä kehitysvaiheet ilmenevät hyvin eritavalla. Toisilla ne menevät hyvinkin huomaamattomasti kuin taas toisille ne ilmenevät hyvinkin voimakkaasti.

 

Opeta heti pienestä pitäen pentusi totuttaminen kaulapantaan ja kulkemaan taluttimessa. Muista että ensikokemukset näihin pitää olla mahdollisemman miellyttäviä, ettei se koe ulkoilua negatiivisena.

 

Älä riuhdo taluttimesta pentuasi, pyri pitämään talutin löysällä.

 

 

Luoksetulo

Luoksetulon harjoittelu aloitetaan jo 8 viikon iässä. Tämän ikäinen pentu seuraisi jo emoaan pienille retkille ja pysyäkseen vahingoittumattomana sen täytyy olla kuuliainen. Aloita harjoittelu kun pennun huomio on kiinnittynyt muualle kuin itseesi. Tällöin kutsu sitä luoksesi. Kutsumalla ensin pentua nimellä ja pennun huomion kiinnittyessä sinuun, huuda tänne ja juokse pennusta poispäin. Juokse sellaista vauhtia, että pentu tavoittaa sinut helposti. Pennun nimestä tulee huomio merkki ja tänne-sanan pentu yhdistää pois juoksemiseen, jolloin pentu oppii, ettei laumanjohtaja odota tottelematonta pentua. Myhemässä vaiheessa otetaan tänne-sana paikallaan tai missä kohdassa isäntä haluaa pennun tulevan luokse. Jotta ei pennule jää käsitystä siitä, että vain jos isäntä juoksee pitää mennä luo tai seurata.

 

 

Istuminen

Pennun on myös pian opittava istumaan käskystä. Ota käteesi makupala jonka pentu haluaa saada. Vie makupala pennun kirsun eteen ja siirrä hitaasti makupalaa koiran korvien väliä kohden. Pennun kurottaessa makupalaa kohden se yleensä joutuu istumaan. Istuessaan palkitse pentu makupalalla ja kehunnallasi. Käsky annetaan vasta sitten kun olemme varmoja, että pennun takapuoli on maassa. Älä koskaan paina pentua takapuolesta tai selästä. Nämä elkeet antavat negatiivisen leiman harjoitukselle. Voit laittaa käden kevyesti pennun takapuolelle jos pentu ei ymmärrä vielä sanaa ISTU.

 

 

Maahan meno

Maahan menon lähtökohta on istuma-asento. Vie makupala koiran kirsun eteen. Siirrä siitä kätesi hitaasti alaspäin kohden koiran etutassujen väliä, ja sieltä maata myöten poispäin koirasta. Koira pyrkii tavoittelemaan makupalaa ensin etutassujen avulla jolloin useimmat koirat liukuvat eteenpäin makuuasentoon. Oikein tehdessään hyvitä ja palkitse se sen himoitsemallaan makupalalla. Älä pakota koiraa makuuasentoon ottamalla etutassuista kiinni ja nykäisemällä tai painamalla sitä selästä, sillä sen se kokee epämukavaksi.

 

 

Seuraaminen

Kehomme liikkeet ja ääni ovat seuraamisharjoituksessa tärkeitä. Pyri pitämään näissä harjoituksissa pentu mieluiten vapaana. Ota käteesi makupala tai esine, jonka pentu haluaa saada. Kulje askeleita suoraan eteenpäin kääntyillen leikkisästi vasemmalle ja oikealle, ja hassuttele niin että harjoittelu on pennun mielestä hauskaa. Pennun kulkiessa parhaillaan vierelläsi anna makupala/esine sille. Tärkeätä on että ei saa harjoitella niin pitkään että pentu kyllästyy. Seuraamisen täytyy olla erittäin hauskaa ja mieluista pennulle.

 

Muita hauskoja harjoituksia pennulle on makupalan etsintä (koiran hajuaisti on koiran paras aisti), noutaminen, käskystä haukkuminen, hyppy esteiden yli, viestintä, eteen käsky ja niin edelleen.

 

Muistathan myös että vieraan koiran tapaamisessa et saa koskaan kumartua koiran yläpuolelle (osoitat silloin suoraa ylivaltaa), hymyilemällä (näyttämällä hampaat) ja taputtamalla koiraa päähän tai säkään (aloitat silloin hyökkäyksen koiraa kohti). Voit saada hermostuneen koiran puolustautumaan esimerkiksi näykkäämällä sinua. Koiraa ei pidä moittia tässä tilanteessa, se on tulkinnut eleesi koirien kielen mukaan. Sinun pitäisi tutustuessasi vieraisiin koiriin kyykistyä ja kääntää puolittain selkä ja kasvot pois koirasta tai jos jalkasi ovat heikot kyykkyynmenoon käännät vain puolittain selän ja olet rauhallinen. Ojenna kämmenesi mahdollisesti nuuskittavaksi ja anna koiran itsensä päättää haluaako se tutustua sinuun vai ei.

 

 

Koiran haukunta

Koirat haukkuvat monista eri syistä. Haukkuminen on sille vaiston varaista viestittämistä, ennen kaikkea koirat haukkuvat varoittaakseen muita laumansa jäseniä, ilmoittavat että jotakin poikeuksellista on tapahtunut normaaliin päivä rytmiin. Mutta muista myös sanonta ”haukkuva koira pelkää”.

 

Klassillinen tilanne on varmaankin ovikellon soidessa koira alkaa haukkumaan sitä, koira varoittaa vaarasta muita laumansa jäseniä.

Kyseisessä tapauksessa koiralle huutaminen ei yleensä auta vaan koira luulee saavansa jopa apua muulta laumalta. Koira on kyseisessä tilanteessa niin kiihtynyt, että rauhallinen koiran rauhoittelu voi parhaiten auttaa sitä rauhoittumaan. Kotonaan yksin oleva koira ei yleensä hauku koska sillä ei ole muita keitä se varoittasi. Poikkeuksia tässäkin on jolloin ne haukkuvat yksinkin. Siihen löytyy useita syitä, joita on koirakohtaisesti käytävä läpi. Syitä voi esim. olla tottumattomuus yksin oloon, vartiointi (puolustaa omaa reviiriään), pelko, turhautuneisuus varsinkin aktiivisille koirille jotka eivät saa tarpeeksi aktiviteetteja. Yksin haukkumiselle löytyy monia eri syitä. Tai koiralle on opetettu, että kun joku ulkopuolinen tulee pihaan, soittaa ovikelloa silloin ilmoitetaan haukkumalla jotta esim: varas huomaa, että tänne ei kannata tulla. Koiran on kumminkin lopetettava haukkuminen ja tuumittava tilannetta. Mutta on myös sellaisia koiria jotka pelkäävät niin paljon , että eivät lopeta haukkumista vasta kuin henkilö on poistunut kokonaan, tai isäntäväki on rauhoittanut, tai kieltänyt haukkumasta. Kun koiraa kielletään haukkumasta normaali kieltosana on EI tai HILJAA joka sanotaan luottavaisella äänellä vahvasti, ei huutaen. Eläimen voi palkita kun se on totellut käskyä.

 

Toinen tyypillinen tilanne jolloin koira haukkuu, on ulkoiluttamisen aikana sen nähdessä toisia koiria, varsinkin sen ollessa kiinni. Haukuntaan pätee jo aikaisemmin todettu lauman jäsenen varoittaminen, suojeleminen, epävarmuus, pelko, mahtailu, iloisuus yms. Oppimalla kuuntelemaan haukunnan ääntä ja muita koiran elkeitä voidaan päätellä miksi koira haukkuu tässä tilanteessa. Sointuva haukunta ei yleensä ole varoittava eikä uhkaava jolloin voimme päätellä että koira sointuvalla haukunnalla kutsuu toista koiraa iloisesti leikkimään. On pyrittävä saamaan selvyys miksi koira haukkuu muut koirat tai muita asioita, jos halutaan asialle jotain tehdä.

 

Esim. koiran ollessa epävarma ja pelokas lähestyvää koiraa kohtaan, ei omistaja missään tapauksessa saa pakottaa sitä tapaamaan toista koiraa tai tekemällä koiralleen tilanteesta vielä epämiellyttävämmän alkaessa kurittamaan haukkuvaa vikuroivaa koiraansa, jolloin se seuraavan kerran reagoisi vielä voimakkaammin muistaessaan toisen koiran tapaamisen olevan todella hirvittävää. Tilanteesta on pyrittävä tekemään pelokkaalle koiralle mahdollisimman positiivisia. Kohtaamisharjoituksia tehdessä on hyvä kohdattavan koiran alkuvaiheessa olla varsinkin rauhallinen myöskään se ei saa olla liian tunkeileva ettei pelokas koira koe itseään liian uhatuksi jolloin se saattaisi hyökätä. Koirien tulisi alkuvaiheessa olla vapaana. Harjoituksissa on edettävä koiran kehityksen mukaan. Pelkoon liittyvät ongelmat korjaantuvat hitaasti ja niissä on edettävä maltillisesti.

 

Syitä siihen miksi koirat reagoivat eri tavoin samoihin tilanteisiin on monia. Siihen vaikuttavat koirien perusluonteet sekä eniten omistajien huomaamattaan tekemät perusvirheet. Esim. kohdatessa toisia koiria kävelylenkillä vedetään talutin lyhyelle ja koira jalan viereen tai otetaan koira syliin jolloin pennusta lähtien näin systemaattisesti tehden luodaan koiralle kuva toisten koirien olevan vaarallisia kun omistajakin niin kovin suojelee. Näin koira on oppinut toisten koirien olevan vaarallisia joten lauman jäsentä on varoitettava haukkumalla. Pienellä virheellä olemme saanut haukkuvan koiran. Kyseisessä tilanteessa edellinen esimerkki pätee moniin muihinkin tilanteisiin. Koirat haukkuvat autoja, pyöräilijöitä, muita ihmisiä, roskalaatikoita, postilaatikoita sekä monia muita asioita. Lähestyttäessä aletaan vetämään äkkiä koiraa pois jota koira on ollut menossa haistelemaan jolloin koira on käsittänyt niiden olevan vaarallisia omistajankin suojelevan vetämällä äkkiä pois tilanteesta. Omistaja on vain esim. estänyt koiraansa pissaamasta kyseisiä asioita mutta huomaamattaan onkin näin pennusta lähtien tehden luonut asiat vaarallisiksi koiralleen jolloin se myös niitä haukkuu.

 

Koirat haukkuvat kyseisiä asioita monista muistakin syistä.

Asioita joita koirat haukkuvat ja syitä miksi koirat ovat alkaneet haukkumaan eri asioita sekä niiden ongelmien ratkaisemiseen riittää aihetta paksun kirjan verran. Tässä käsiteltiin vain muutamia esimerkkejä.

 

 

Ravinto

Ravinto on tietysti erittäin tärkeä osa koirasi niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Antamalla kasvavalle koiralle oikeanlaista ravintoa olet ainakin omalta osaltasi luonut mahdolliseksi koirasi saada hyvät edellytykset vankkaan ja terveeseen luustoon, minkä ympärille on hyvä muodostaa vankka lihaksisto ajanmyötä sopivalla liikunnalla.

 

Koira voi kasvaa ensimmäisen 1-1,5 vuoden aikana yhtä paljon kuin ihminen 15 vuodessa, joten siksi varsinkin kasvavalla koiralla on korkeat ravintovaatimukset.

Eläintarvikeliikkeistä löydät markkinoilla olevista ruuista korkeat ravintoarvot omaavat merkit, joita kysymällä hyvät eläintarvikeliikemyyjät pitäisi pystyä kertomaan. Useille ihmisille on muodostunut käsitys jonka mukaan ei suurille roduille voisi syöttää penturuokia sen kasvaessa liian nopeasti. Oikeanlaista laadukasta kuivamuonaa antaessa ja koirasi painon kehitystä tarkkaillen ei se kasva yhtään sen nopeammin vaan saa hyvät lähtökohdat kehitykselle. Fyysiset viat johtuvat yleensä mm. perintötekijöistä (tutkimukset n.25%) ja vääränlaisesta ruoasta, leikeissä/muissa tilanteissa sattuneista vahingoista tai liiallisesta liikunnasta kasvuvaiheessa. Jokainenhan ymmärtää että kasvava koira tarvitsee erilailla ravinteita kuin täysikasvuinen, aivan kuin työtä tekevä/paljon liikkuva koira tarvitsee ravinteita eritavalla kuin koira joka nousee ylös vain syömään/tarpeilleen.

 

Tärkeät ravintoaineet koostuvat vitamiineista, mineraaleista, hiilihydraateista ja kuiduista, proteiineista ja rasvoista. Koira periytyy lihansyöjäpetoeläimestä vaikka onkin nykyisin sekaravinnon syöjä. Miettiessä minkälainen ravinto olisi koiralleni parasta ja tiedämme sen esi-isien olevan lihansyöjiä, on koiran ruoansulatusjärjestelmä pysynyt kutakuinkin samana, joten sille on parasta antaa suurin osa lihapohjaisia proteiineja ja rasvoja kuin kasvisproteiineja ja -rasvoja joiden hyötykäyttö on huomattavasti pienempi. Sinun on turha katsoa ruokatuotteiden kyljessä olevia prosenttilukuja, jos et tiedä minkälaisista raaka-aineista ruoka koostuu.

 

Koiran olisi hyvä syödä ruokansa kiposta, joka olisi n. vatsan tasalla varsinkin suurten rotujen jolloin ennalta ehkäistään mahdolliset vatsalaukun laajentumiset/ kiertymät. Myös ruoan määrällä sekä laadulla on suuri merkitys tällaisissa ongelmissa. Ruoan olisi hyvä pitää samana, ei jatkuvia vaihteluja jolloin koirasi suolistossa bakteerikanta muuttuu jatkuvasti joka näkyy esim. löysänä ulosteena. Koirasi voi parhaiten kun se saa päivittäin samaa korkeatasoista ruokaa, jos kuitenkin kyllästyt itse antamaan samaa ruokaa koirallesi niin siirry pikkuhiljaa parinviikon ajan uutta ruokaa nykyisen joukkoon lisäämällä ja uuden ruoan suhdetta kasvattamalla aikaisempaan ruokaan nähden.

Koira ei kyllästy ruokaansa ellet itse ole opettanut sitä vaatimaan vaihtelua tarjoamalla erilaisuuksia. Kun koirasi on oppinut saamaan vaihtelua ruokaansa niin lisää varsinaisen ruoan joukkoon pieni määrä

esim. purkkiruokaa jolloin koirasi tuntee uutta ruoassaan eikä sen vatsa kärsi siitä kuten täydellisessä ruoan vaihdossa. Vaikka koirien esi-isä eivät tälläistä hienosäätöä ymmärtäneetkään vaan söivät sen mitä milloinkin löysivät. Mutta nykymaailman pöperöt ovat kumminkin teolisesti tehtyjä vaikka ovatkin korkealaatuisia, niisä on monia ylimääräisiä lisäaineita ja säilöntäaineita, koostumuksia jotka voivat sekoittaa koiran vatsan hyvinkin nopeasti.

 

 

Rasvat

Rasvoista keho saa energiaa jota koira tarvitsee pysyäkseen kunnossa, jaksaakseen liikkua ja kasvaa. Rasvoissa on huomattavasti enemmän energiaa kuin proteiineissa tai hiilihydraateissa. Rasvat edistävät rasvaliukoisten vitamiinien (a, d, e ja k) imeytymistä. Siksi rasvat ovat elintärkeitä koiran ruokavaliossa. Ne saavat esim. turkin kiiltämään ja ruoan maistumaan.

 

 

Proteiinit

Lihaksisto / muut kudokset rakentuvat proteiineista, kuin myös immuunijärjestelmä joka auttaa ehkäisemään sairauksia. Proteiineja jakautuu aminohapoiksi, osa niistä muodostuu kehossa itsessään, osa pitää sisältyä jokapäiväiseen ruokavalioon riittävä määrä kaikkia (10) välttämätöntä aminohappoa, saadakseen ainekset kasvuunsa ja kudostensa uusiuttamiseen jotta koirasi pysyy terveenä.

Kanan-/kalkkunan liha sekä kananmuna ovat parhaimpia proteiinin lähteitä, jotka ovat helposti sulavia, joten niistä muodostuu myös pienempiä ulostemääriä sekä kiinteenpää ulostetta.

 

 

Hiilihydraatit ja kuidut

Hiilihydraatteja koira tarvitsee lyhytkestoiseen energiankäyttöön mm. leikkimiseen/juoksemiseen. Kuituja saadaan hiilihydraateista jotka huolehtivat ruoan kulkeutumisesta nopeasti suoliston läpi.

Kuidut säätelee suolen toimintaa ja vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen suolesta.

 

 

Vitamiinit ja mineraalit

Nämä kehittävät koiran luustoa hampaita ja turkkia sekä suojaavat sitä tulehduksia ja sairauksia vastaan. Hyvän tasapainoisen ruoan tulisi sisältää kaikkia tarvittavia vitamiineja, mineraaleja sekä hivenaineita oikein suhteutettuna ruoan energiamäärään. Tiettyjen vitamiinien liian suuret määrät saattavat johtaa esim. luustosairauksiin. Yleisesti ottaen vitamiinien yliannostus voi tuottaa enemmän vahinkoa kuin niiden vajaus. Varsikin kasvaville koirille nämä saattavat aiheuttaa pysyviäkin vahinkoja. Muista että vesi on myös koirasi elämän eliksiiri. Jo 15% nestehukka aiheuttaa kuoleman, huomioi tämä varsinkin kesällä. Älä jätä koiraasi yksin autoon koska lämpö saattaa nousta hetkessä auton sisällä vaikkakin jättäisit ikkunan raolleen.