Takaisin edelliselle sivulle selaimen Takaisin / Back –painikkeella

 

 

Koirahieronta

 

Koska koiraa hierotaan?

Aktiivisesti harrastava ja liikkuva koira kannattaa käyttää säännöllisesti hierottavana. Näin pidetään lihakset elastisina ja lihaksen vilkas verenkierto ja aineenvaihdunta nopeuttaa myös palautumista. Terve lihas kestää myös rasitusta paremmin ja mahdolliset vammat paranevat nopeammin.

Hierontaa käytetään myös jo syntyneiden vammojen, vaurioiden ja onnettomuuksien jälkihoitona. Jos epäilee koiralla olevan jokin lihasvaurio tai muu sairaus, tulee koira käyttää aina ensin eläinlääkärillä ja neuvotella sitten lääkärin kanssa mahdollisesta hieronnasta hoitomuotona. On olemassa tilanteita jolloin koiraa ei tule hieroa ja siksi yhteistyö eläinlääkärin kanssa on tärkeää. Paras tulos saadaan kun tehdään yhteistyötä hoitavan eläinlääkärin, koiran omistajan ja hierojan välillä.

Hierontaa käytetään hoitomuotona kilpailuun valmistavana ja toisaalta palauttavana hoitona, lihasvenähdyksissä ja revähdyksissä, lihas- ja kalvokireyksien hoitoon, jännevammoihin, leikkauksista tms. kuntouttavana hoitona, koiran henkiseen väsymykseen ja yleisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Tai kilpaileville koirille nopeampaan juoksuun vrk ennen kilpailua lihasten aktivoimiseen.

Hieronta suunnitellaan aina asiakaskohtaisesti ja parasta lihashuolta on koiran aktiivinen liike. Yhdistettynä riittävä, monipuolinen liikunta, hieronta, lämmittelyt, venytykset, riittävä palauttaminen ja oikea ruokavalio saadaan kokonaisvaltaisesti paras tulos.

 

Miten hieronta vaikuttaa?

Ennen kaikkea hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa, ja koska lihasten osuus elimistöstä on suuri vaikuttaa hyvä lihaskunto koko koiran hyvinvointiin. Hieronta lisää lihasten kimmoisuutta ja elastisuutta ja nopeuttaa näin palautumista ja vähentää rasitustilanteissa loukkaantumisriskiä. Lihaksen imunestekierto, verenkierto ja kuona-aineiden poistuminen vilkastuu. Hieronnalla voidaan myös hoitaa turvotusta ja poistaa tai ainakin vähentää lihakseen syntyneitä kiinnikkeitä. Tarpeesta riippuen hieronnalla voidaan myös stimuloida tai rauhoittaa lihasten hermostoa. Hieronta vaikuttaa koiran psyykeeseen rauhoittavasti.

 

Lyhyesti hoitomuotoja

Itse hieronnan lisäksi ja kiinteästi yhdessä hieronnan kanssa hieroja käyttää muitakin hoitoja. TENS:iä, eli ihon läpi annettavaa mikrosähkövirtaa käytetään vakavien lihas- ja kalvokireyksien hoitoon ( TENS:iäei ole Karvaturrin hoidoissa), kiputiloihin, ääreisverenkierron vilkastuttamiseen ja suorituskyvyn parantamiseen koiralla. Kylmähoitoja käytetään kramppeihin, tulehdusten hillitsemiseen ja turvotuksen hoitoon. Kylmä hidastaa aineenvaihduntaa lihaksessa ja vaikuttaa hermostoon rauhoittavasti. Lämpöhoitoa taas käytetään lihas- ja kalvokireyksien hoitoon, rentoutukseen, toisaalta myös aineenvaihdunnan stimulointiin. Lämpö auttaa myös kiputiloihin. Yhdistelmähoidossa käytetään lämmintä ja kylmää vuorotellen ensiapuna krampeissa, revähdyksissä ja venähdyksissä. Lisäksi sitä käytetään hoitona kroonisissa vammoissa. Mobilisaatio hoitomuotona parantaa nivelten liikkuvuutta, toimii erittäin hyvänä rauhoittavana ja rentouttavana hoitomuotona ja parantaa nivelten aineenvaihduntaa. Mobilisaatiota voidaan myös käyttää verryttelyyn ennen harjoitusta.

 

Inspektio ja palpaatio

Inspektiossa katsotaan silmämääräisesti koiran asennot ja liikkeet kävelyssä, juoksussa ja seisomassa. Etsitään mahdollisia epäsymmetrisyyksiä ja ontumisia. Plapaatiossa koira tunnustellaan käsin läpi, etsitään mahdollisia eroja lihasryhmien ja lihasten välillä, lämpöä, turvotusta ym. Molemmissa tapauksissa koirarodun yksilölliset liikkeet, asennot ja rakenne ovat ratkaisevia tuntea.

 

 

Verryttely

Verryttelyn tarkoituksena on valmistaa koira ja koiran elimistö tulevaan suoritukseen. Lämpimät lihakset ovat myös vähemmän alttiit vauriolle, krampeille ja revähdyksille, lisäksi koiran suoritusteho nousee. Verryttelyt jaetaan alkuverryttelyyn, yleisverryttelyyn, lajinomaiseen verryttelyyn ja loppuverryttelyyn. Verryttelyn oikealla ajoituksella on suuri merkitys. Parhaimmillaan oikein tehty verryttely vahvistaa koiraa sekä fyysisesti että henkisesti kilpailutilanteeseen.

Venyttelyt tehdään aina hieronnan yhteydessä ja loppuverryttelyn yhteydessä tehtynä palautuminen nopeutuu. Lihasta ei kuitenkaan koskaan venytetä kylmänä, joten koira lämmitellään aina ennen venytyksiä. Lihaksen joustavuus paranee ja lihaskireydet vähenevät. Venytykset tehdään aina suorassa linjassa, jotta niveliin ei tule liikaa rasitusta. Koiralla venytykset ovat ainakin aluksi kestoltaan lyhyitä, 5-20 sekuntia. Venytykset toistetaan 3-5 kertaa.

 

Aktiivisen koiran hieronta eri kausina

Lepokauden aikana koira hierotaan usein, jopa kerran viikossa. Pyritään löytämään ja poistamaan ongelmakohdat. Hieronta on kokonaisvaltaista, syvää ja lihaksistoa avaavaa.

Treenikauden aikana koiraa hierotaan 2-3 kertaa kuukaudessa. Tarkoitus on palauttaa koira treenistä ja helpottaa koiran oloa. Treenistä syntyneitä paikallisia jumiutumia avataan hieronnalla.

Kilpailukauden aikana koira valmistellaan suoritukseen. Hieronta tehdään korkeintaan kerran kuussa ja hieronnan tarkoitus on rentouttaa koiraa ja palauttaa suorituksesta.