Takaisin edelliselle sivulle selaimen Takaisin / Back -painikkeella

 

Kouluttaminen on hauskaa

 

Kehut, leikki, palkitseminen

Näiden kolmen toimen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Ne ovat keskeisessä asemassa laatikkokoulutuksessa, käskyjen oppimisessa ja ylipäänsä suhteen luomisessa koiraan. Vanhanaikaisella rankaisemiskäytännöllä on käänteinen vaikutus. Myönteinen lähestymistapa kannustaa hyvään käytökseen. Rankaiseminen ja/tai jatkuva moittiminen opettaa koiran vain pelkäämään sinua ja jatkamaan kiellettyä toimintaa, kun sinä et ole näkemässä. Aina, kun saat koiran kiinni kielletyistä puuhista – esimerkiksi kenkien pureskelusta – sano rauhallisesti ja lujasti “Ei” ja johdata koira sallitun toiminnan pariin: anna sille vaikka purulelu ja kehu sitä, kun se toimii toivotulla tavalla.

 

Liikunta

Riittävä liikunta on myös tärkeä asia, joka edistää hyvää käytöstä ja koulutuksen onnistumista. Jos koira pääsee kuluttamaan energiaansa vain käskyjä opetettaessa, se ei keskity koulutukseen. Keskustele eläinlääkärin kanssa koirasi rodunmukaisesta liikuntatarpeesta.

 

 

Istu-komennon opettaminen

Se, kuinka nopeasti koira oppii tämän komennon, vaihtelee koiran luonteen mukaan. Harjoitelkaa kolmen toiston sarjoissa kaksi kertaa päivässä. Heti kun koiran huomio herpaantuu, lopeta harjoitus ja jatka myöhemmin. Aloita harjoittelu hihnassa sisätiloissa ja muissa hallituissa tiloissa, joissa ei ole häiriötekijöitä.

 

Vaihe 1 : Sano koirasi nimi niin, että sen huomio kiinnittyy sinuun. Pidä makupalaa toisessa kädessä Aseta hihnan avulla koira seisomaan eteesi niin, että sen huomio on kokonaan kiinnittynyt sinuun.

 

Vaihe 2: Nosta makupala hitaasti koiran pään yläpuolelle. Kun koira on keskittynyt katsomaan makupalaa, se istuu vaistomaisesti. Heti kun huomaat koiran ryhtyvän ottamaan istuma-asentoa, sano napakasti ”istu”. Toista harjoitus monta kertaa.

 

Vaihe 3: Palkitse koira kehumalla ja silittelemällä. Vähennä pikku hiljaa makupalojen määrää. Palkitse koira yhä useammin kehumalla ja silittelemällä herkkupalan sijaan.

 

 

 

Paikka-komennon opettaminen

Kun koira on oppinut "istu" -komennon, voitte alkaa harjoitella "paikka" -komentoa. Harjoitelkaa kolmen toiston sarjoissa kaksi kertaa päivässä. Aloita harjoittelu hihnassa sisätiloissa ja muissa hallituissa tiloissa, joissa ei ole häiriötekijöitä.

 

Vaihe 1 :

Seiso koiran edessä korkeintaan puolen metrin päässä siitä. Käske koiraa istumaan ja kehu, kun se tottelee.

 

Vaihe 2:

Käske koiraa olemaan paikallaan ja ojenna samaan aikaan kätesi kämmen eteenpäin noin 10 cm:n päähän koiran kasvoista (Vastaava käsiliike kuin poliisin stop -merkki). Kätesi muodostaa koiralle fyysisen rajan. Kun olet ojentanut kätesi, anna komento "paikka" selvällä, rennolla mutta napakalla äänellä ja lopeta sana terävästi. Pidä koiraa paikallaan viisi sekuntia ja vapauta se sitten sanomalla "hyvä". Palkitse onnistunut suoritus kehuilla tai makupalalla. Voi mennä useita päiviä, ennen kuin koira oppii tämän vaiheen.

 

Vaihe 3:

Kun koira hallitsee vaiheen 2, voitte jatkaa harjoitusta. Anna istu-komento. Heti kun koira katsoo suoraan sinuun, astu askel tai pari vasemmalle ja palaa takaisin.

 

Vaihe 4:

Kun saat koiran keskittymään 15-30 sekuntia sivulle liikkuessasi, ala siirtyä toiselle sivulle. Lisää sitten siirtymääsi matkaa ja vaihtele nopeuttasi.

 

Vaihe 5:

Kun koira istuu jälleen, kehu sitä ja aloita harjoitus uudestaan. Aloita 15–30 sekunnin "paikka" -jaksoista ja lisää aikaa aina 15 sekuntia kerrallaan. Kohtuullinen tavoite paikalla istumiselle on 1,5 minuuttia.

 

Tule tänne -komennon opettaminen

Aloita harjoittelu sisätiloissa pitkän hihnan avulla. Valitse ensimmäisiin harjoituksiin sellainen hetki, kun talossa on hiljaista, ja toista harjoituksia useissa lyhyissä jaksoissa joka päivä.

 

Vaihe 1 :

Anna koiralle komennot "istu" ja "paikka". Siirry kolmen metrin päähän koirasta. Pysähdy ja sano selvästi mutta napakasti koiran nimi ja "tänne".

 

Vaihe 2:

Jos koira ei reagoi kutsuun, toista sen nimi ja tulokäsky ja vedä sitä hellävaraisesti hihnasta itseäsi kohti. Kehu koiraa vuolaasti, kun se tulee sinua kohti.

 

Vaihe 3:

Kun koira ymmärtää käskyn ja tottelee sitä luotettavasti sisällä hihnassa ilman apua ja toistelua, jätä hihna pois ja jatka harjoittelua sisällä vielä muutaman päivän ajan.

 

Vaihe 4:

Kun koira tottelee käskyä sisällä ilman hihnaa, on aika viedä se ulos harjoittelemaan rauhalliseen, rajattuun paikkaan, esimerkiksi omalle takapihalle. Lisää vähitellen välimatkaa.

 

 

 

Pahojen tapojen ehkäiseminen

Seuraavassa kerrotaan yleisistä koiranomistajien kohtaamista ongelmista ja niiden ehkäisemisestä:

 

Pureskelu

Anna koiralle paljon liikuntaa, aivotyötä ja sosiaalista kanssakäymistä.

 

* Hanki koiralle erilaisia laadukkaita ja turvallisia puruleluja.

* Opeta koira ymmärtämään, että purulelut ovat sen pureskeltaviksi tarkoitettuja, leikkimällä noutamista ja muita leikkejä niiden kanssa. Älä anna koiralle pureskeltavaksi vanhaa kenkääsi, koska silloin koira mieltää kaikki kengät puruleluiksi.

* Palkitse oikeiden esineiden pureskelusta vuolailla kehuilla ja välillä myös makupalalla.

* Älä koskaan rankaise koiraa ruumiillisesti.

* Ojenna koiraa sanallisesti (sano napakasti "Ei") tai käytä helistintölkkiä (ks. kohtaa "Helistinhämäys" osiossa "Sisäsiistiksi opettaminen kuljetuslaatikon avulla") ja anna sille heti oma purulelu ei-toivotun pureskelukohteen tilalle.

* Koira ymmärtää palautteen vain, jos se annetaan ei-toivotun toiminnan aikana tai korkeintaan pari sekuntia sen jälkeen.

 

Liiallinen haukkuminen

Anna koirallesi paljon tilaisuuksia leikkiä ja tehdä aivotyötä ja varmista, että se saa tarpeeksi liikuntaa rotunsa tarpeiden mukaan. Jos koira kaikesta huolimatta tuntuu haukkuvan liikaa, ota yhteys eläinten käyttäytymisen ammattilaiseen tai kokeile seuraavia konsteja:

 

*  Sano "hauku" kun koira haukkuu ja kehu koiraa sitten. Kun koira ymmärtää yhteyden sanan ja toiminnan välillä ja haukkuu pyynnöstä, lisää käskyyn "ei". Kun koira lakkaa haukkumasta, kehu sitä.

* Kiinnitä haukkuvan koiran huomio toisaalle helistintölkin avulla (ks. kohtaa "Helistinhämäys" osiossa.

·        Järjestä "taustamelua". Jätä televisio tai radio päälle, kun lähdet pois kotoa, ja huolehdi siitä, että koiralla on riittävästi leluja, myös rauhoittava musiikki on yksi erittäin hyvä vaihtoehto. Koiraa rauhoittaa mm panhuilu, eläinten(linnut, delfiinin) äänet sekä meditaatio musiikki.

 

"Helistinhämäys"

Jos koira pureskelee kodin esineitä tai käyttäytyy muuten sopimattomasti, voit rankaisemisen sijaan koettaa viedä sen huomion toisaalle helistintölkin avulla. Täytä esimerkiksi tyhjä juomatölkki pienillä kolikoilla ja teippaa se tiiviisti kiinni. Kun näet pennun luvattomissa puuhissa, heiluta tölkkiä tai heitä se pennun lähistölle – ei kuitenkaan sitä päin. Koira säikähtää ja unohtaa sopimattoman toimintansa. Anna sitten pennulle purulelu, leiki sen kanssa tai vie se pienelle kävelylle. Kun tämä toistetaan riittävän usein, koira oppii, että huonosta käytöksestä seuraa häiritsevä ääni. On olemassa myös teollisuudessa tehtyjä aineita joita suihkautetaan kohteeseen jota eläin ei saa pureskella. Tämä ei kuitenkaan ole se "sormien napsautus juttu" vaan esim. helistin ja tämä aine yhdessä ja tietenkin opetus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aivan pienelle pennulle

 

Erityistä huomioitavaa koiranpennun suhteen

Älä kohtele 6–12-viikkoista pentua kuin aikuista koiraa. Ole kärsivällinen, valvo koiraa jatkuvasti ja kohtele sitä hellästi. Koiran kohtelu tässä vaiheessa vaikuttaa keskeisesti sen sosialisoitumiseen. Seuraavassa on joitain neuvoja:

 

* Älä tuo koiraa kotiin loman aikana vaan niin, että koira sopeutuu heti normaaliin päivärutiiniinne.

* Valvo pentua jatkuvasti ja seurustele sen kanssa paljon.

* Tarkkaile merkkejä pennun vessahädästä (nuuskimista ja ympyrän kiertämistä) ja vie se heti ulos niiden ilmaannuttua.

* Pieni koiranpentu ei hallitse rakkoaan. Sille tulee virtsaamisen tarve heti syömisen, juomisen, nukkumisen ja leikkimisen jälkeen. Öisin pentu virtsaa vähintään kolmen tunnin välein.

* Älä rankaise pentua vahingosta esimerkiksi työntämällä sen kuonoa ulosteeseen tai moittimalla sitä. Pentu ei ymmärrä tätä, vaan saattaa sen perusteella oppia virtsaamaan silloin, kun sinä et ole näköpiirissä.

* Kehu pentua joka kerta, kun se tekee tarpeensa ulos.

* Anna pennulle nimenomaan pennuille suunniteltua ravintoa. Ihmisvauvojen tapaan myös koiranpennut tarvitsevat ravitsevaa mutta hyvin sulavaa ruokaa.

 

Turvallinen koti

Tee kodistasi turvallinen ympäristö uudelle koiralle. Poista mahdolliset vaaran aiheuttajat kodista ja sen lähistöltä ja kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:

 

* Siirrä särkyvät esineet pennun ulottumattomiin.

* Piilota tai peitä sähköjohdot ja käytä pistorasioissa muovisia tulppia.

* Säilytä kodin kemikaalit turvallisessa paikassa.

* Huolehdi, ettei pentu pääse syömään myrkyllisiä kasveja, joita ovat esimerkiksi joulutähti, atsalea, alppiruusu, kirjovehka, japaninmarjakuusi, oleanteri ja muratti.

* Varmista, että voiteluaineet ja muut myrkylliset kemikaalit (varsinkin jäänestoaineet) ovat turvallisessa paikassa autotallissa.

* Jos kotona on uima-allas, varmista, että sen kansi tai suoja-aita on kunnossa.

* Jos teet pennulle piha-aitauksen, sijoita se niin, että siellä on sekä aurinkoisia että varjoisia paikkoja. Huolehdi siitä, että aitaus on riittävän suuri koirallesi myös täysikasvuisena.

* Pihamaan aitaaminen voi myös olla järkevää, koska silloin voit pitää pentua turvallisesti puutarhassa.

 

Ensimmäiset päivät uudessa kodissa

Paras aika tuoda uusi koira kotiin on silloin, kun talossa on hiljaista ja rauhallista. Pyydä, etteivät tuttavat tulisi heti kylään, äläkä kutsu yövieraita. Vakiinnuta päivärutiini ensin ja noudata seuraavia ohjeita:

 

Vaihe 1 :

Ennen kuin viet koiran sisään, näytä sille pihalla "käymäläksi" tarkoitettu kohta ja vietä siellä jonkin aikaa. Jos koira tekee asiansa, kehu sitä. Jos se ei asioi, menkää sisään, mutta vie se pihan käymäläalueelle aina, kun sillä on hätä.

 

 

 

Vaihe 2:

Vie koira siihen huoneeseen, jossa sen kuljetuslaatikko on. Tämä rajoitettu alue toimii sen "pesänä" ensimmäisten päivien ajan. Pane kuljetuslaatikkoon pehmikettä ja leluja, jätä ovi auki ja peitä laatikon ympäristö sanomalehdillä siltä varalta, että koiralle sattuu vahinkoja. Anna koiran tutkia laatikkoa ja huonetta. Jos koira pureksii pehmusteita tai ulostaa niille, ota ne kokonaan pois laatikosta.

 

Vaihe 3:

Tarkkaile koiraa ja seurustele sen kanssa, kun se kotiutuu uuteen pesäänsä. Näin koiralle syntyy käsitys laumasta ja siitä, että sinä olet lauman johtaja.

 

 

 

Sisäsiistiksi opettaminen kuljetuslaatikon avulla

Pentu tai täysikasvuinen koira on kuljetuslaatikkoa hyödyntäen tarkoitus opettaa ulostamaan vain ulkona, joten koulutus pitää aloittaa heti, kun koira tulee kotiin. (Kuljetuslaatikko on koiralle myös mukava, hallittu nukkumapaikka, jossa koira voi olla silloin, kun et itse pysty valvomaan sitä tai seurustelemaan sen kanssa. Sen käyttö vähentää tuhotyöt minimiin.) Koirat eivät yleensä ulosta syönti- ja nukkumapaikkojensa läheisyyteen, ja suuressa kuljetuslaatikossa koira pääsee nurkkaan kauemmas nukkuma- tai syöntipaikastaan. Laatikossa täytyy olla koiralle tarpeeksi tilaa maata ja venytellä.

 

Esittele kotisi koiralle osioiden "Kun tuot pennun ensi kertaa kotiin" ja "Ensimmäiset päivät uudessa kodissa" ohjeiden mukaan ja aloita sitten kuljetuslaatikkoharjoittelu seuraavasti:

 

* Huolehdi siitä, että laatikossa on puruleluja ja pehmikkeitä.

* Kehu koiraa, kun se on mennyt laatikkoon, jätä ovi auki ja pysyttele näkyvillä. Kun koira menee luontevasti sisään laatikkoonsa ja pysyy siellä joitain minuutteja kerrallaan, sulje ovi useiksi minuuteiksi ja pysyttele näkyvillä.

* Toista tämä monta kertaa päivässä ja leiki koiran kanssa paljon laatikkojaksojen välillä. Pidennä pikku hiljaa koiran laatikossa viettämää aikaa ja siirry pois näkyvistä. Jos koira hätääntyy, kun katoat näköpiiristä, anna sen rauhoittua hetki. Älä päästä koiraa pois laatikosta, jos se alkaa hälistä. Odota, kunnes se rauhoittuu. Muuten koira yhdistää asiat niin, että hälisemällä pääsee pois laatikosta, eikä se ehkä koskaan opi rauhoittumaan laatikkoon.

* Toista käskyjä ja kehuja johdonmukaisesti.

 

Pissattaminen

6–8 viikon ikäisen pennun pitäisi päästä ulos tarpeilleen 1–3 tunnin välein. Vanhemmat pennut selviävät jo pidemmillä ulkoiluväleillä. Lisäksi useimmat pennut täytyy viedä ulos tarpeilleen

 

* aamulla herättyä,

* päiväunien jälkeen,

* aterioiden jälkeen,

* leikkimisen ja kouluttamisen jälkeen sekä

* juuri ennen nukkumaanmenoa.

 

Tietty paikka "käymäläksi"

Nämä vinkit auttavat sisäsiistiksi opettelussa:

 

* Valitse ulkoa tietty paikka koiran “käymäläksi”.

* Vie pentu aina tähän paikkaan, kun ulkoilutat sitä hihnassa.

* Kehu koiraa, kun se on ulostanut.

* Edellisiltä kerroilta jääneet hajut viestivät pennulle paikan käyttötarkoituksesta, mutta on silti tärkeää pitää käymäläalue puhtaana.

 

 

Vinkkejä kuljetuslaatikon käyttöön

Umpinaiset kuljetuslaatikot muodostavat luonnostaan pesänkaltaisen ympäristön, mutta häkkimalliset laatikot kannattaa verhoilla esimerkiksi huovalla pesämäisen vaikutelman luomiseksi. Pane häkkiin jokin vaatekappale, jossa on sinun hajusi. Pentu saa siitä turvallisuuden tunnetta. Pennun on päästävä usein tarpeilleen. Pidä kiinni tarkasta syöttö- ja ulkoilutusrutiinista. Pennun pitäisi päästä ulos tarpeilleen vähintään kolmen tunnin välein. Vie pentu aina samasta ovesta ulos ja aina samaan paikkaan tarpeilleen.

 

"Helistinhämäys"

Jos koira pureskelee kodin esineitä tai käyttäytyy muuten sopimattomasti, voit rankaisemisen sijaan koettaa viedä sen huomion toisaalle helistintölkin avulla. Täytä esimerkiksi tyhjä juomatölkki pienillä kolikoilla ja teippaa se tiiviisti kiinni. Kun näet pennun luvattomissa puuhissa, heiluta tölkkiä tai heitä se pennun lähistölle – ei kuitenkaan sitä päin. Koira säikähtää ja unohtaa sopimattoman toimintansa. Anna sitten pennulle purulelu, leiki sen kanssa tai vie se pienelle kävelylle. Kun tämä toistetaan riittävän usein, koira oppii, että huonosta käytöksestä seuraa häiritsevä ääni.