Edelliselle sivulle selaimen Takaisin/Back –painikkeella.

 

Kuluttajasuojalaki

 

Kuluttajansuojalaki

Kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välillä tehtyihin kauppoihin sovelletaan kuluttajansuojalakia. Kuluttajaviranomaiset auttavat kuluttajaa jos erimielisyyksiä ilmenee.

Kuluttajansuojalakia ei sovelleta kahden kuluttajan tai kahden elinkeinonharjoittajan välillä tehtyihin kauppoihin. Tämä kannattaa huomioida esimerkiksi autokaupoissa kahden kuluttajan kesken.

 

Kuluttajan velvollisuus on

 

    * maksaa tavaran tai palvelun hinta kokonaan ja sovittuna aikana

 

Myyjän velvollisuus on

 

    * toimittaa sovitunlainen tuote sovittuna aikana ja sovittuun hintaan

 

 

Kauppa on sopimus

Kun ostat tavaran tai palvelun, tämä tarkoittaa sopimuksen tekemistä. Kaupan molempien osapuolten on pidettävä kiinni sopimuksesta eikä kumpikaan voi sitä yksin muuttaa. Kauppaa ei siis enää voi peruuttaa vaikka tulisikin katumapäälle. Virheettömän tavaran voi palauttaa vain, jos myyjä suostuu siihen. Monet yritykset antavat tuotteilleen vaihto- ja/tai palautusoikeuden. Se on liikkeiden vapaaehtoista asiakaspalvelua ja liike itse voi määritellä palautusehdot.

 

Jos olet epävarma ostopäätöksestäsi, voit kysyä mahdollisuutta avokauppaan ja pyytää siitä merkintää kuittiin.

 

Kaupoista, varsinkin isommista, on aina hyvä tehdä kirjallinen sopimus. Monet esimerkiksi remontteja koskevista riidoista johtuu siitä, että toimitusajoista on sovittu vain suullisesti.

 

 

Etämyynti ja kotimyynti

Etämyynnissä (esim. puhelin-, posti- ja nettimyynti ja tv-shop) et voi ostopäätöksen tehdessäsi nähdä tai tarkistaa ostamaasi tuotetta. Kotimyyntiä ovat sellaiset tilanteet, joissa myyjä tulee asiakkaan kotiin pyytämättä tai tuotteita myydään jonkun yksityiskodissa tai sellaisessa paikassa, jossa yleensä ei käydä kauppaa (esim. koulut, työpaikat). Sekä koti- että etämyynnissä voit peruuttaa kaupan ilmoittamalla siitä myyjälle 14 vuorokauden sisällä. Kotimyynnissä myyjän on aina annettava ostajalle kotimyyntiasiakirja tai riittävän selkeä kauppakirja.

 

Kun teet ostoksia internetissä, selvitä tarkasti mitkä säännöt kauppoihin pätevät. Onko tuotteella palautusoikeutta? Joudutko maksamaan veroja tai tullimaksuja? Kenen vastuulla on, jos tuote menee rikki lähetyksen aikana? Voiko tuotteen korjata Suomessa ja löytyykö siihen varaosia? Onko takuu voimassa? Lisää tietoa internet-kaupasta löydät esimerkiksi täältä:

Kuluttajana verkkokaupassa

 

 

Takuu

on myyjän, valmistajan tai maahantuojan tuotteelle antama lisäetu. Takuun antaminen ei ole pakollista. Se ei kata käyttövirheestä johtuvia vikoja. Muista säilyttää takuutodistus! Myyjän vastuu ei lopu takuuajan umpeutumiseen, vaan virheelliset tuotteet on oikeus vaihtaa tai korjauttaa takuuajan jälkeenkin. Tässä kuitenkin otetaan huomioon useita seikkoja tehdystä kaupasta. Katso täältä lisää www.kuluttajavirasto.fi