Takaisin edelliselle sivulle selaimen Takaisin / Back –painikkeella

 

 

KOIRANI RÄYHÄÄ JA HAUKKUU REMMISSÄ!

 

Mikä neuvoksi?

Kun lajitoveri astelee vastaan, lemmikkisi alkaa räyhätä ja tempoa kaikin voimin hihnassa. Miksi koirasi käyttäytyy näin – ja miten käytöksen saa muutettua?

Haukkuuko karvakuonosi äänensä käheäksi muita hännänheiluttajia nähdessään? Kohtaatteko lenkillänne aina räyhääjäkoiria? Omistajat reagoivat eri tavalla lemmikkinsä tempomiseen. Yksi pakottaa koiransa katsomaan itseään herkeämättä ohituksen ajan. Toinen on pelotellut rekkunsa kuritustoimenpiteitä pelkääväksi haamuksi rinnalleen. Kolmas saattaa luikkia nelijalkaisensa kera pitkin puskia. Neljäs koirakko saattaa tehdä pienen kurvin räyhäkoiran kohdalla ja jatkaa luottavaisena matkaansa. Miten tämä viimeinen koirakko sen teki?

 

Se on hyvin yleistä. Noin 90 prosenttia kaikista avunpyytäjistä kaipaa neuvoja juuri hihnaräyhäämisen kanssa.

 

Kouluttajan mukaan käytökseen on useita syitä. Pentu tahtoo intoa puhkuen muiden koirien luo. Se kiskoo hihnassa ja haukkuu, mutta kyse ei ole räyhäämisestä.

 

”Ihminen ymmärtää pienokaista väärin. Kun pentua tällaisessa tapauksessa kiskotaan hihnasta ja sille huudetaan, se alkaa helposti pelätä muita koiria. Koiralapsen pitäisi saada tavata lajitovereitaan – mutta vapaana ja tutussa kaveripiirissä. Varsinkin aikuisten koirien tapaaminen on pennulle tärkeää, jotta se oppii konkareiden tapoja.”

 

Pentu pitäisi opettaa ohittamaan muut koirat. Yhteisillä hihnalenkeillä voidaan käydä kaverikoirien kanssa, mutta kaikkia karvaturreja ei tervehditä.

 

 

Hihnaa ei nypitä

Kävely löysän hihnan päässä on kaiken a ja o. Pentu tulee jo pienenä opettaa siihen, että se ei pääse eteenpäin, jos hihna on kireällä. Sitä ei nypitä hihnasta millään tavalla. Koiralle opetetaan esim: sitä vastoin huomiomerkki sana, jokin tietty ääni tms, jolla omistaja saa lemmikkinsä mukaan esimerkiksi ohituksissa ja hihnan kiristyessä.

 

Aluksi äänimerkki opetetaan positiiviseksi kotioloissa: sanotaan merkkiääni – helposti lausuttava äännähdys, kuten hevosen kutsuääni – ja annetaan heti perään makupala. Tehdään useita toistoja eri päivinä. Tällöin koira oppii ottamaan kontaktia aina merkin kuultuaan ja tietää sen tarkoittavan jotain positiivista (metodista kerrotaan enemmän Turid Rugaasin kirjassa Kiskomatta paras).

 

Hihnaräyhäämisessä on kouluttajan mukaan tavallisesti kyse opitusta pelosta: eläin on oppinut pelkäämään ohitustilanteita ja muita koiria. Pelko voi olla opittu: omistaja saattaa kiskoa lemmikkiään ohitustilanteessa siten, että koira yhdistää niskassaan tuntuvan kivun ja omistajansa kiristyneen asenteen toiseen koiraan. Pelkoa saattaa syntyä myös, jos koiralla on huonoja kokemuksia lajitovereistaan.

 

Etäisyyttä ja siedättämistä

Aluksi pidetään etäisyyttä ja valitaan paikkoja, joissa ei ole muita koiria. Hyödyksi voi käyttää esimerkiksi peltoja, parkkihalleja ja urheilukenttiä, joista toisen koiran lähestymisen näkee jo kaukaa. Lemmikki pitää saada rauhoittumaan sen kävellessä hihnassa.

 

Seuraavassa vaiheessa koiraa aletaan siedättää niin, että aluksi pidetään etäisyyttä ja muodostetaan positiivisia assosiaatioita muiden koirien läheisyydestä. Tämä tapahtuu harjoittelemalla yhdensuuntaista kävelyä toisen koirakon kanssa siten, että ilmapiiri pysyy rauhallisen positiivisena.

 

Koirakot kävelevät rinnakkain samaa vauhtia eteenpäin mutta pitävät metrien etäisyyden toisiinsa. Niiden välissä kävelee ihmisiä muurina – rauhallisesti samaan suuntaan ja samassa tahdissa. Omistajan kannattaa kehua aina lemmikkiään, kun se katsoo rauhassa toista koiraa. Jos koira aikoo kävellä lähemmäs toista, muuri estää sen kävelemällä välissä. Jos koira alkaa silti räyhätä, etäisyyttä on liian vähän. Pikkuhiljaa etäisyyttä voidaan vähentää ja muuria harventaa.

 

Positiivisia assosiaatioita lisätään myös tarjoamalla rauhallisesti lajitoveriaan katsovalle koiralle nameja. Syöminen kun tavallisesti rauhoittaa koiraa.

 

”Koiraa ei saa pakottaa katsomaan omistajaansa herkeämättä namin avulla, sillä silloin sitä estetään katsomasta toisia koiria, eikä se pääse pelostaan eroon. Toinen koira tuntuu hyvin pelottavalta, jos sitä ei saa edes katsoa”.

Takaisin edelliselle sivulle selaimen Takaisin / Back -painikkeella

 

Kurvaamalla muiden ohi

Kolmannessa vaiheessa koirakot kävelevät vastakkaisiin suuntiin aluksi kaukana toisistaan. Ennen kohtaamista ne ottavat etäisyyttä, eli tekevät laajan kurvin toistensa kohdalla. Vähitellen kurvin laajuutta voi vähentää koiran sietokyvyn mukaan – lopulta se voi olla vain askel tai pari. Kurvin tekeminen perustuu koirien omaan elekieleen: vapaat koirat toimivat samoin kohdatessaan uusia tai vanhojakin tuttavuuksia. Suoraan vieraita kohti käveleminen olisi riidan haastamista.

 

Neljännessä vaiheessa koiran kanssa voidaan istua kaukana muista koirista ja katsella niiden touhuja. Tilanteen tulee olla rauhallinen ja tarjota positiivisia assosiaatioita. Koiraa kehutaan, kun se katsoo rauhassa muita –välillä kenties tarjotaan makupaloja. Pikkuhiljaa välimatkaa voidaan pienentää.

 

”Mutta tämä tehdään vasta siinä vaiheessa, kun pelko on vähentynyt. Pelkäävä koira ei ole luonnostaan paikallaan”, ongelmakoirankouluttaja vinkkaa.

 

 

Lenkit suunnitellaan etukäteen

On parempi pelata varman päälle: lenkillä kurvataan ennemmin kymmenen kertaa liian usein kuin kerran liian vähän. Jos koira vielä pelkää muita koiria, kohtaamisia on syytä välttää:

 

”Ei kannata ajatella, että ehkäpä tällä kerralla lemmikkisi on OK muiden koirien kanssa. Mene sivuun, mihin tahansa. Todella pelokkaan koiran kanssa ei kannata mennä sellaisiin paikkoihin, joissa voi tulla tukalaa ja ahdasta. Lenkit pitää suunnitella etukäteen siten, että koirakko välttää pelottavat asiat. Jos koira joutuu joka päivä kohtaamaan pelkäämiään asioita, se ei koskaan opi niistä pois.”

 

Koiran kielen ymmärtäminen on avain kaikkeen käsittelyyn, hihnaräyhäämiseenkin. Aluksi koirat yleensä kertovat muutamilla rauhoittavilla signaaleilla pelkäävänsä toisia. Jos taluttaja huomaa koiransa pelon vasta siinä vaiheessa, kun koira jo haukkuu ja räyhää toiselle, ollaan pahasti myöhässä. Kun koira ottaa itse etäisyyttä toiseen, nuuskii maata ja kenties pissailee, se rauhoittelee itseään. Tästä kannattaa kehua koiraa.

 

Mistä tahansa koirasta voi opettaa sosiaalisen.

”Vaikeimmat tapaukset voi viedä jopa puolitoista vuotta, mutta silti koira lopulta oppi".